Ada Sakinlerinden Alınan Bilgiler

Farra köşkünün sahibi Büyükadalı. Bay Antione Farra ayrıca İstanbul Tepebaşı’ndaki Farra Han (bugün Tarhan Han) inşa ettirmiştir. Büyükada’daki Farra Köşkü’nün mimari Paris’te mimarlık okuyan Paul Farra’dır. Roch Farra’nın çocukları Antione, Paul ve Joseph Farra’dır.

Maria Aliotti’nin büyük büyük babası Antoine Farra ve ailesi hakkında bilgi Adalar Müzesi Arşivi’ne Bay Enrico Aliotti (bayan Maria Aliotti’nin eşi) tarafından Oktay Yenal kanalı ile iletilmiştir.

Veri tabanında Bay Enrico’nun elyazısı ile hazırladığı soy ağacını görebilirsiniz. Ayrıca Büyükada’da bulunan meşhur Farra Köşkü hakkında bilgi, aile hakkında yayınlanan diğer çalışmaların bilgisini bulabilirsiniz.

Büyükadalı ressam Ayşe Mukaddes Yıldırım’ın anılarında Kamil bey hakkında verdiği bilgi:

“Sultan Azizin Teşrifat Nazırı Kamil Bey büyük dedemdir. Ailem bir asırdan fazla zamandır Adalıdır. Dedem Harun Aziz bey Büyükada Müjde sokaktaki 7 numaralı köşkü İngilizler’den satın almıştır. Büyük dedem Kamil Bey Büyükadayı çok sevmiş ömrünün son yıllarını Büyükada’da geçirmiştir. Sultan Azizin Teşrifat Nazırı Kamil Bey ada hayranıdır. Kamil Bey sarayda doğruculuğu ile tanındığından kendisine Mahşer Midillisi lakabı takılmıştır. Nazırın zamanın sadrazamı Ali Paşa’nın meclisinde geçen nükteli ve hicivli konuşmaları Nizam Caddesine ismini veren Nizami Beye ait kitapta geçmektedir.”

Büyük dede Kamil Bey’in Sultan Aziz zamanı ressamlarından Amedeo Prezisi tarafından yapıldığının tahmin edildiği yağlı boya portresi Adalar Müzesi’ne Ressam Ayşe Mukaddes Yıldırım'ın kuzeni Yurdaer Erşan tarafından Erşan ailesi adına Adalar Müzesi'ne bağışlanmıştır.

Heybeliadalı ve Atina’da yaşayan profesör Neoklis Heybeliada İlkokulu ve Fener Rum Lisesi mezunudur. Atina’da Pantios Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yaptı. 2010 yılında Adalar Müzesi’nin açılışına da Atina’dan davetli olarak katılan Neoklis Sarris Uzun 19 Kasım 2011 tarihinde vefat etti.
Heybeliadalı Prodromos isimli balıkçının oğludur. Zoğrafyon Lisesi’nde öğretmenlik yapan Dimitri Manos 1954’te okuldan ayrıldı. Yunanistan’da yaşamaya başladı. Yunanistan’da kolejde profesörlük yaptı. Bakanlıkta çalıştı. 2003 senesi civarında hayatını kaybetti.

Aslen İranlı’dır. 1927’de, Lefter’den 3 yıl sonra, Başkale’ye 1 saat mesafede, Şahpur’da doğdu. Babamsı 4 yaşındayken öldmüş, 7 kardeş yetim kalmış. İlkokula bile gitmemiş. O yüzden Farsça bilmiyor, sonradan kendi kendine Türkçe öğrendi. Rus Harbi sonrası dayısının oğluyla huduttan kaçmış. Karısının da anası Türk, babası İranlı. Burada tanışıp, 1958’de evlendiler. Karısı 15 yaş küçük.

İzmirli bir tüccarın yanında işe girdi. O ölünce çocukları “Hasan Amca sen devam et” demiş, sonra kendi işini kurdu. Bekarlığı Cihangir’de geçti. O zamanlar Rumlarla hep bir aradalarmış. Cihangir şöyle böyle olunca Şişli’de bir daire satın aldı. "Bir ara çok bozuldu Cihangir, şimdi düzelmeye başladı..." Sonra Büyükada’yı keşfetti.

"Adada dolaşıyordum, Lefter de aynı şekilde. Bulduk birbirimizi. Yıl 1950…"

Süleyman Mertoğlu 1317 yılında doğdu. 1919 senesinde askerlik için Heybeliada'ya geldi. Terhisinden sonra İsmet İnönü'nün de bir dönem özel berberliğini yaptı. İlk dükkanı şimdiki İş Bankası'nın yanındaydı. Eczacı Emin Doluca Bey ile yanyanaydı dükkanları. Daha sonra karakolun yanındaki mekanda uzun dönem çaliştı. Ruhu daima genç biriydi, dükkana gelen gençlere Mayk Hammer maceralarını anlatırdı. Şapkasız ve kravatsız asla sokağa çıkmazdı.

1909 Malatya Arapgir doğumlu,1978 de Büyükada'da vefat etti. Bakkal, Eşi Gürcü göçmeni bir ailenin kızı Yaşar, çocukları; Ülker, Ahmet ve Semiha. Bakkal Fahri'nin babası Ahmet, Osmanlı ordusunun Sarıkamış'ta donarak ölen askerlerinden biridir. Amcası hafız Hüsnü, Büyükada'da ilk sanatoryumu Maden'de kuran Dr. Musa Kazım'ın ortağı, tur yoluna taşınınca ortaklıktan ayrılıyor, İş Bankası'nın olduğu yerde aktar dükkanı işletiyor. Bakkal Fahri 10 yaşında İstanbul'a geliyor, okuma-yazmayı latin harfleri çıkınca Millet mektebinde öğreniyor. Asker dönüşü Büyükada'da iş bulup evleniyor ve burada yaşıyor.

1944 yılında Büyükada Çarşı mahallesinde doğdu. Büyükada ilkokulu, Heybeliada orta okulu, Adalar (sonra Hüseyin Rahmi Gürpınar) lisesini bitirip, Şişli İktisadi Ticari İlimler Yüksekokulu'nda İşletme okudu. Son sınıfta üç dersi vermeyip okuldan ayrılarak mezun olmadı ve İngiltere'ye gitti. 6 ay Londra'da Pitman School'da lisan okudu.

Üniversite eğitimi sırasında 1966-70 yıllarında Burgazada'daki Adalar Su sporları Kulübü'nde yaz aylarında müdür olarak çalıştı. Londra dönüşü, 1970 yılında yılında Kuledibi'nde Miray Basımevi'nde beş yıl çalıştıktan sonra Arkadaş Matbaası'nı ortağı Fikret Müftüoğlu ile kurdu. 2 yıl sonra Canan Matbaası’nı kurup 1995 yılına kadar faaliyet gösterdi.

Bu arada 1980 yılından itibaren Büyükada Değirmen'de yaz aylarında başlayan meyhanecilik serüvenim, Kumsal'daki kendi yerimde devam etti. 1997 yılından itibaren kış aylarında Balmumcu'da "Garden 74" restoranının içinde kurduğum "Barba" isimli meyhanemi, Bostancı, Arnavutköy, Etiler, Nişantaşı'nda sürdürdüm. Beyoğlu'nda bir kış sezonu Tramvay adıyla küçük bir meyhane de çalıştırdım. Zincirlikuyu'da açtığım "Mastori" isimli meyhanemi Bostancı'ya taşıdım. Çeşme Altınyunus Oteli’nde "Barba", Sheraton otelinde "Anason" ismiyle iki yıl yaz aylarında meyhane açıp işlettim. 2008 yılından itibaren yaz ve kış 12 ay süreli olarak Büyükada'da "Prinkipo" isimli meyhanemi çalıştırıyorum.

1989 yılında Hüseyin Rahmi Gürpınar Lisesi mezunu Büyükadalı Aynur hanım ile evlendim, Azra isimli kızım doğdu. Azra, Fevziye Mektepleri Vakfı'na ait Işık ilkokulu, lisesi ve Üniversitesi, işletme bölümünü okuyup bu yıl mezun oldu.

Gençliğimden başlayarak 1960-1980 12 eylülüne kadar CHP de ilçe ve il örgütlerinde görev yaptım. O tarihten itibaren hiçbir siyasi partiye mensup değilim. 19821992 yıllarında Gölcük Lions Kulübü üyesi olarak bulundum. 1988-2000 yılları arasında Özgür Masonlar Derneğinde bulundum, sonra uykuya yattım. Adalar Su sporları Kulübü'nde 1986-199o yıllarında yönetim kurulu üyeliği yaptım. Şu anda bir tek Adalar Spor Kulübü üyesiyim. Askerliğimi paralı olarak yaptım.

Yazmaya 6 yaşımda günce tutarak başladım. 2003 yılında ilk kitabım "Zaman satan Dükkan" Literatür yayınlarından çıktı ve üç baskı yaptı. Sonra sırasıyla "Hoşçakal Prinkipo, bir rüyaydı unut gitsin" Literatür, "Büyükada'nın solmayan fotoğrafları" Everest, "İlçemizi tanıyalım: Adalar" Adalı, "Ay'yorgi rehberi" Adalı, "Barba'nın mezeleri" Alfa, "Atina'daki Büyükada" Adalı, "Bir başka kentte ölümü beklemek" Adalı yayınlarından çıktı. Şu anda üç kitabımın yazımıyla ilgili çalışıyorum.

Çeşitli sivil toplum örgütlerinde söyleşi ve sunularda bulunuyorum. Televizyon programlarında Adalar ile ilgili anlatılarda bulunuyorum. Yazılı basında yine adalar ile ilgili röpörtajlarım çıkıyor. Adalar'ı tanıtma konusunda elimden geldiğince pozitif konuşuyorum. Adalar Müzesi'nin başından beri destekçisiyim. Adalı dergisinde yazıyorum. Felsefem; beni donanımlı olarak yetiştiren Adalar ilçeme olan borcumu ödemek için araştırıyor ve yazıyorum. Kendimi hiç bir zaman edebi bir yazar olarak görmüyorum. Benim durumundakilere yazar değil, yazan dendiğini savunuyorum.

Kadıköy Moda'da doğdu. İlkokulu Aramyan Unciyan ve Moda Okulu'nda, sonraları Saint Joseph'de okudu.1968 yılında Kapalıçarşı'da kuyumculuk imalatı ile iş hayatına atıldı. 1970- 1973 yılları arasında İstanbul İl İzci Kurulu'na bağlı olan Hızır Reis Ergin İzci Ocağı'nda deniz izciliği yaptı. 1973'de askere gitti, 1974 yılında ise yirmi aylık vatani borcunu tamamladı.1975'de iş hayatına kuyumculukla başladı ve aynı yıl Şake Ohannes ile evlendi. 1976 yılında oğlu Arno, 1981'de ise kızı Aslin dünyaya geldi.

1984 yılında Kınalıada'ya yerleşmeye karar verdi. İçindeki doğa, deniz ve ada sevgisi ile sosyal alanda da aktif oldu. Sırasıyla Kınalıada Su Ürünleri Kooperatifi Yöneticiliği, Anavatan Partisi Adalar İlçe Yönetim Kurulu Üyeliği ( 3 dönem) , Kınalıada Spor Kulübü Yöneticiliği, Ada Spor Sağlıklı Yaşam Derneği Başkanlığı, Adalar Kent Konseyi Üyeliği, Kınalıada Güzelleştirme Derneği Yöneticiliği, CHP Adalar İlçe Bşk. Yardımcılığı ve Türk Kızılayı Adalar Şb. Yöneticiliği gibi pek çok görevi üstlendi.

Ada Gazetesi köşe yazarlığı, Adalı Dergisi, Son Vapur, Agos, Marmara, Jamanak Taraf Gazeteleri gönüllü adalar muhabirliği yapmaktadır. Türkiye Ermenileri Patriği ll. Mesrop ve Genel Vekil Baş Episkopos Aram Ateşyan tarafından topluma yaptığım olumlu çalışmalardan dolayı onur belgesi ile ödüllendirildi. Halen bağımsız olarak siyaset yapmaktadır.

Buradasınız: Home Kaynak Ada Sakinlerinden Alınan Bilgiler