Kamil Bey (Sultan Aziz’in teşrifat nazırı)

Büyükadalı ressam Ayşe Mukaddes Yıldırım’ın anılarında Kamil bey hakkında verdiği bilgi:

“Sultan Azizin Teşrifat Nazırı Kamil Bey büyük dedemdir. Ailem bir asırdan fazla zamandır Adalıdır. Dedem Harun Aziz bey Büyükada Müjde sokaktaki 7 numaralı köşkü İngilizler’den satın almıştır. Büyük dedem Kamil Bey Büyükadayı çok sevmiş ömrünün son yıllarını Büyükada’da geçirmiştir. Sultan Azizin Teşrifat Nazırı Kamil Bey ada hayranıdır. Kamil Bey sarayda doğruculuğu ile tanındığından kendisine Mahşer Midillisi lakabı takılmıştır. Nazırın zamanın sadrazamı Ali Paşa’nın meclisinde geçen nükteli ve hicivli konuşmaları Nizam Caddesine ismini veren Nizami Beye ait kitapta geçmektedir.”

Büyük dede Kamil Bey’in Sultan Aziz zamanı ressamlarından Amedeo Prezisi tarafından yapıldığının tahmin edildiği yağlı boya portresi Adalar Müzesi’ne Ressam Ayşe Mukaddes Yıldırım'ın kuzeni Yurdaer Erşan tarafından Erşan ailesi adına Adalar Müzesi'ne bağışlanmıştır.

Yorum Ekle

(*) ile işaretlenmiş alanlar doldurulmak zorundadır. Temel HTML codları kullanılabilir.

Buradasınız: Home Kaynak Ada Sakinlerinden Alınan Bilgiler Adalılardan Gelen Bilgiler Kamil Bey (Sultan Aziz’in teşrifat nazırı)